Οι Μεκκανοί δίωξαν τον Μουχάμμαντ επειδή κήρυττε για το Ισλάμ;

Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους ιστορικούς, οι Μεκκανοί ήταν στην πραγματικότητα πολύ ανεκτικοί με το κήρυγμα του Μουχάμμαντ για τη νέα θρησκεία του. Η Μέκκα ήταν μια ανοικτή κοινωνία όπου υπήρχε σεβασμός των διαφόρων θρησκειών. Πολυθεϊστές, Εβραίοι και Χριστιανοί ζούσαν και λάτρευαν πλάι-πλάι, ειδικά κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, όταν οι παγανιστές προσκυνητές διένυαν μεγάλες αποστάσεις πέρα από την πόλη για να κάνουν τις τελετές τους στην Κάαμπα.
Ο Μουχάμμαντ προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής επειδή έφερε ρήξη με την παράδοση και καταράστηκε τις άλλες θρησκείες:


Όταν ο απόστολος παρουσίασε ανοιχτά το Ισλάμ όπως τον διέταξε ο Αλλάχ, οι άνθρωποί του (δηλ. Κουραϊσίτες και Μεκκανοί) δεν απομακρύνθηκαναπό αυτόν ούτε στράφηκαν εναντίον του, απ’ όσο έχω ακούσει, μέχρι που μίλησε υποτιμητικά για τους θεούς τους. Όταν το έκανε, το πήραν ως μεγάλη προσβολή και αποφάσισαν ομόφωνα για να τον αντιμετωπίσουν ως εχθρό.
(Ibn Ishaq 167)

Παρά το γεγονός ότι του ζήτησαν να σταματήσει, ο Μουχάμμαντ συνέχισε να ξεσηκώνει αναταραχή «καταδικάζοντας» την τοπική θρησκεία, προκαλώντας στους Μεκκανούς μεγάλη ανησυχία:

[Οι Μεκκανοί] δήλωσαν ότι δεν είχαν γνωρίσει ποτέ ενόχληση σαν αυτή που υφίσταντο από αυτόν τον άνθρωπο. Είχε αποκαλέσει τον τρόπο ζωής τους ανόητο, προσέβαλε τους προγόνους τους, καθύβριζε τη  θρησκεία τους, δίχαζε την κοινότητα και καταριόταν τους θεούς τους (Ibn Ishaq 183).

Αυτό δεν αποτελούσε μόνο προσβολή για τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους, αλλά απειλούσε και την τοπική οικονομία, η οποία εξαρτιόταν από το ετήσιο προσκύνημα.
Περαιτέρω απόδειξη ότι οι Μεκκανοί δεν είχε πρόβλημα με το να υπάρχει το Ισλάμ πλάι-πλάι με τη δική τους θρησκεία, βρίσκεται στο επεισόδιο το γνωστό ως «Σατανικοί Στίχοι». Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους ιστορικούς, ο Μουχάμμαντ εν συντομία συμφώνησε με το αίτημά τους να σταματήσει τη δυσφήμιση των τοπικών θεών και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των άλλων στη θρησκεία τους:


Όταν [οι Μεκκανοί] το άκουσαν αυτό, πανηγύρισαν. Αυτό που είχε πεί για τους θεούς τους τους ευχαρίστησε και τους ικανοποίησε, και τον άκουγαν … Όταν έφτασε στην προσκύνηση και τελείωσε το  κεφάλαιο, έπεσε κάτω και προσκύνησε, και οι Μουσουλμάνοι τον ακολούθησαν σε αυτό, έχοντας πίστη σ’ αυτό που τους έφερε, και υπακούοντας την προσταγή του. Και οι πολυθεϊστές της φυλής τών Κουραϊσιτών και άλλοι που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος έπεσαν επίσης και προσκύνησαν εξαιτίας αυτού που τον είχαν ακούσει να λέει για τους θεούς τους. Σε ολόκληρο το τέμενος δεν υπήρχε κανείς, πιστός ή άπιστος, που δεν έπεσε να  προσκυνήσει… (al-Tabari, the Tarikh Τομ. 1)

Οι Μεκκανοί ξεκάθαρα ανακουφίστηκαν που η άνευ προηγουμένου ένταση σχετικά με θρησκευτικές πεποιθήσεις είχε διαλυθεί. Χάρηκαν προσευχόμενοι μαζί με τους μουσουλμάνους στην Κάαμπα. Αποδέχτηκαν τους μουσουλμάνους, με το που ο Μουχάμμαντ αποδέχτηκε αυτούς.
Δυστυχώς, η περίοδος της ειρήνης και της αδελφοσύνης ήταν βραχύβια. Ο Μουχάμμαντ σύντομα υπαναχώρησε για τα λόγια του, από τη στιγμή που οι οπαδοί του άρχισαν να εξετάζουν την αντίφαση μεταξύ των προηγούμενων απαιτήσεών του και της νεοαποκτηθείσας ανοχής για άλλες θρησκείες. Το περιστατικό αυτό, και ιδιαίτερα η μεταβολή του Μουχάμμαντ, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της έντασης και της εχθρότητας ακόμη περισσότερο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: