Ήταν ο Μουχάμμαντ εξώγαμο;

Σχετικά με τη γέννηση του Μουχάμμαντ, είναι καταγεγραμμένο ότι συνέβη μετά το θάνατο του πατέρα του. Όμως υπάρχει και η -όχι και τόσο προβεβλημένη – εκδοχή ότι ήταν εξώγαμο. Αυτό εξηγεί την περιφρόνηση που του έδειχναν οι συγγενείς του, και το ότι η μητέρα του αρνήθηκε να τον θηλάσει αλλά τον παρέδωσε σε μια Βεδουΐνα τροφό λίγο μετά τη γέννησή του (η περιφρόνηση των συγγενών είναι πιο σημαντικό ζήτημα, μια και η παράδοση των παιδιών σε τροφό για θηλασμό αποτελούσε συνήθεια των Αράβων της εποχής).

Αλλά ας δούμε τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, τα οποία δεν είναι δικές μας υποθέσεις, και τα έγκυρα βιβλία του σουννιτικού Ισλάμ τα οποία την αναφέρουν. Από αυτά διαλέγουμε δύο, γνωστά για την παλαιότητα και εγκυρότητά τους, αλά και τη γενικότερη φήμη και λογιότητα των συγγραφέων τους.

Όταν ο παππούς του Μουχάμμεντ, Abd al-Mutallib, πήγε να κανονίσει το γάμο του γιου του Abdallah με την Αμίνα, είδε μια γυναίκα που του άρεσε και ζήτησε το χέρι της για τον εαυτό του. Ο γάμος του Αμπντάλα και του πατέρα του Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ έλαβε χώρα την ίδια ημέρα. η Η γυναίκα του Αμπντάλα, η Αμίνα, έμεινε έγκυος αμέσως, και ο Αμπντάλα πέθανε μερικούς μήνες αργότερα. Όμως ο γιος του Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ και της νέας γυναίκας του, ο θείος του Μουχάμμεντ ο Hamza, ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από ό, τι ο Μουχάμμεντ. Αν οι δύο σύζυγοι έμειναν έγκυοι την ίδια εποχή, ο Μουχάμμεντ και ο Χάμζα θα είχαν την ίδια ηλικία. Αν η νέα γυναίκα του Αμπντ αλ-Μουτάλιμπ έμεινε έγκυος αργότερα, ο Χάμζα θα ήταν μικρότερος σε ηλικία από τον Μουχάμμεντ. Όμως ο Χάμζα ήταν 4 χρόνια μεγαλύτερος! Το ερώτημα λοιπόν είναι, ο Αμπντάλα ήταν πραγματικά ο πατέρας του Μουχάμμεντ, ή ο Μουχάμμεντ συνελήφθη χρόνια μετά το θάνατο του Αμπντάλα;

Το βιβλίο «Finding the Truth in Judging the Companions» (al-Isaba fi tamyiz al-Sahaba), του al- Ibn Hajar-Asqalani[1], έγκυρο σουννιτικό βιβλίο που θεωρείται το καλύτερο σχετικά με τους Σαχάμπα (συντρόφους του προφήτη) γράφει ότι o Χάμζα ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από τον Μουχάμμεντ, και ότι ορισμένοι το εξηγούν αυτό λέγοντας ότι η εγκυμοσύνη της Αμίνα στον Μουχάμμεντ διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Άλλοι λένε ότι αυτό είναι που σχετίζονται με το λόγο που είπε ο Γαβριήλ στον Μουχάμμεντ πολλά χρόνια αργότερα, ότι δεν μπορούσε να προσευχηθεί στον τάφο της μητέρας του. Στο βιβλίο του, «The Scattered Pearls; Intertextual Exegesis», ο Jalal al-Din al-Suyuti[2] υποδηλώνει ότι ο Γαβριήλ το είπε αυτό επειδή ο Μουχάμμεντ γεννήθηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του.


[1] Al-Haafidh Shihabuddin Abu’l-Fadl Ahmad ibn Ali ibn Muhammad, περισσότερο γνωστός ως Ibn Hajar (18 Φεβρουαρίου 1372 –2 Φεβρουαρίου 1448, 852 έτος Εγίρας), λόγιος της ισλαμικής σουννιτικής σχολής Shafii.

[2] Ο Imam Jalaluddin Al-Suyuti (1445-1505 μ.Χ.) (στα αραβικά: جلال الدين السيوطي) επίσης γνωστός ως Ibn al-Kutub (γιος των βιβλίων) ήταν Αιγύπτιος συγγραφέας, θεολόγος, ειδικός στην ισλαμική νομολογία και δάσκαλος. Τα έργα του καταπιάνονται με ευρεία γκάμα θεμάτων της ισλαμικής θεολογίας.

2 Σχόλια

  1. Σαν Χριστιανός δεν έχω καμιά προκατάληψη για τα εξώγαμα… Αλλά οι Άραβες της εποχής εκείνης πρέπει να ήταν σκληροί μ’ αυτά… Ίσως γι’αυτό έγινε τόσο κομπλεξικός και ήθελε να γίνει με το ζόρι προφήτης… Ο διάολος βάζει πειρασμούς σε αυτούς που έχουνε πιθανότητες να τσιμπήσουν… Δε χάνει το χρόνο του…

  2. […] που κατάγονταν από τον Αβραάμ (όπως υποτίθεται ότι καταγόταν κι ο ίδιος ο Μουχάμμαντ). Το Δυτικό τείχος, για τους μουσουλμάνους "τείχος […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: