Η ελαττωματική μνήμη των γυναικών (Κορ. 2:286)

Στη Σούρα δύο στίχο 286, το Κοράνι δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να συνάπτονται τα γραπά συμβόλαια για χρέη. Μεταξύ άλλων ορίζει να παρίστανται και μάρτυρες: «Και να κληθούν για μάρτυρες δύο απ’ τους άνδρες σας. Αν εκεί δεν υπάρχουν δύο άνδρες, τότε ένας άνδρας και δύο γυναίκες που τους εμπιστεύεστε για μαρτυρία, ώστε αν η μια από αυτές λαθέψει, η άλλη να μπορεί να της το θυμίσει.» Από πάντα μου έκανε εντύπωση αυτή η επιταγή του Αλλάχ, μια και από την πείρα μου ήξερα ότι οι γυναίκες θυμούνταν ένα σωρό πράγματα με την παραμικρή λεπτομέρεια (ακόμα και τις ανούσιες λεπτομέρειες), ενώ εγώ και οιπερισσότεροι άντρες που γνώριζα, δεν θυμόμασταν καν τι φάγαμε το πρωί! Έτσι λοιπόν μου φαινόταν πιο λογικό να παρίστανται ως μάρτυρες ένας άντρας και μια γυναίκα, γιατί σε αυτή την περίπτωση αν ο άντρας ξεχνούσε κι έκανε λάθος, η γυναίκα θα μπορούσε να του θυμίσει τι είχε συμβεί. Τέλος πάντων όμως, αφού ο Θεός είπε έτσι, με το Θεό δεν παίζουμε. Ίσως γι’αυτό τα άλλα μέλη της παρέας μας που ανατράφηκαν εξαρχής ως μουσουλμάνοι δεν εξέταζαν καθόλου το κορανικό αυτό χωρίο με σκεπτικισμό, όπως έκανα εγώ.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση με νυν μουσουλμάνους στο YouTube, ανέφερα το χωρίο αυτό και κάποιος μου είπε ότι είμαι προκατειλημμένος και αγνοώ ότι σύμφωνα με την επιστημονική πραγματικότητα ο Αλλάχ έχει δίκιο! Το σχόλιο κατέληγε ως εξής: Ἑπιστημονικά» έχει αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει ασθενέστερη μνήμη από τον άντρα. Και σύμφωνα με το εδάφιο που ανέφερες, ἡ μαρτυρία δυο γυναικών ισούται με αυτήν ενός άνδρα», επειδή αν η μια τους ξεχάσει, η άλλη θα της το θυμίσει. Είναι τόσο απλό, αν πραγματικά θέλεις να το δεις῾» («Scientifically» it has been proven that the woman has a weaker memory than the man. And according to the verse you have mentioned, «two women’s witness equal to one man», coz if one of them forgot, the other can remind her. it’s as simple as that if you really want to see it).

Έτυχε να γνωρίζω για το θέμα της μνήμης ανδρών και γυναικών από το 2008, κι αυτό το ζήτημα ήταν μεταξύ εκείνων που έδωσαν τη χαριστική βολή στη σχέση μου με το Ισλάμ. Ήταν λοιπόν καθήκον μου να δείξω σ’ αυτόν τον συνάνθρωπο ότι ο Αλλάχ έκανε λάθος, κατά συνέπεια δεν μπορεί να είναι ο Θεός που έπλασε τους ανθρώπους – αν ήταν πραγματικά ο Δημιουργός, θα ήξερε ποιον έχει προικίσει με τι. Ήταν πολύ απλό. Έβαλα στην αναζήτηση του Google τρεις λεξούλες – men women memory – και ορίστε μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080220104244.htm

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=88734

http://news.softpedia.com/news/Women-Have-Better-Memory-Than-Men-79227.shtml

http://www.britannica.com/blogs/2008/02/who-has-a-better-memory-man-or-woman/

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=women-have-a-better-memory-for-faces-and-words

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες, οι γυναίκες υπερτερούν καθαρά από άποψη μνήμης: Θυμούνται καλύτερα από τους άντρες τα πρόσωπα, τα λόγια, τα περιστατικά κ.ο.κ. Θυμούνται δηλαδή καλύτερα ό,τι πρέπει να θυμάται ένας μάρτυρας.

Να κι ένα ακόμη δημοσίευμα  http://www.usatoday.com/news/nation/2002-07-22-memory_x.htm που δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν και καλύτερη συναισθηματική μνήμη.

Φυσικά, έσπευσα να στείλω τα λινκς στο μουσουλμάνο συνομιλητή μου, και να τα ποστάρω και στο προφίλ του για να σιγουρευτώ ότι θα τα έβλεπε. Τι φαντάζεστε πως έκανε; Έσβησε και το μήνυμά μου από το προφίλ του, αλλά και την απάντησή του όπου υποστήριζε ότι οι γυναίκες έχουν κατώτερη μνήμη.

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο, γιατί αν είναι μια φορά δύσκολο να παραδεχτεί ένας άνθρωπος ότι σφάλλει, είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραδεχτεί ένας μουσουλμάνος ότι το ιερό του βιβλίο γράφει σαχλαμάρες και ανακρίβειες. Οπότε ο μουσουλμάνος φίλος εξαφάνισε και την απόδειξη ότι το Κοράνι δεν μπορεί να είναι αποκάλυψη του πραγματικού Θεού, και το ότι πιάστηκε ο ίδιος αδιάβαστος. Αυτό που δίνει μια ελπίδα για το μέλλον, είναι ότι χωρίς άλλο ο μουσουλμάνος φίλος διάβασε τα δημοσιεύματα στα λινκς – αλλιώς δεν θα είχε νόημα να τα σβήσει.

Ελπίζω κι εύχομαι ότι θα έρθει η μέρα, που όλοι όσοι βρίσκονται στο Ισλάμ ενώ δεν αγαπούν το ψέμα, την εξαπάτηση και το φασισμό πάνω στα οποία είναι δομημένο, να δουν την αλήθεια και να το εγκαταλείψουν. Αμήν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: