Η «άλλη αλήθεια» για τον «επίσκοπο» Μάξιμο

Ο εικονιζόμενος ρασοφόρος με το πλάγιο ανειλικρινές βλέμμα, ονομάζεται Μάξιμος, κατά κόσμον Max Michel. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο ως Κόπτης, και κάποτε υπήρξε διάκονος σε ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο. Το 1976 καθαιρέθηκε από την Κοπτική Εκκλησία, καθώς πρέσβευε αντίθετες διδασκαλίες (όπως για παράδειγμα, ζητούσε γάμο των επισκόπων).

Όμως ο Μάξιμος, ο οποίος καθαιρέθηκε ως διάκονος, επέστρεψε αργότερα στην Αίγυπτο ως επίσκοπος Μάξιμος-Ιωάννης ο 1ος (Maximus Johanna I)! Σαν να λέμε, από κλητήρας δήμαρχος! Πώς το κατάφερε αυτό; Μέσω κάποιας από τις εκατοντάδες ομάδες παλαιοημερολογιτών, η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τον χειροτόνησε ιερέα και τον έστειλε στην Αίγυπτο να ανοίξει κι αυτός μια «εκκλησία» ως «επίσκοπος Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής».

Το ποια ακριβώς είναι η ομάδα αυτή, παραμένει μυστήριο. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ομάδα Ελλήνων παλαιοημερολογιτών με έδρα στο Seward της Nebraska και ότι τον χειροτόνησαν  τρεις επίσκοποι της ομάδας αυτής . Άλλοι γράφουν ότι «έγινε Αρχιεπίσκοπος της Αγίας Ορθοδόξου Συνόδου των Ηνωμένων Πολειτειών, μιας σχισματικής Κοπτικής εκκλησίας που είχε ιδρυθεί παλαιότερα από Αιγύπτιους μετανάστες». Άλλοι από την ομάδα του Κυπριανού (με το γνωστό μοναστήρι των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνας στη Φυλή Αττικής) λένε ότι εκεί πήγε για να χειροτονηθεί ο Μάξιμος. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει αν ο Κυπριανός χειροτόνησε ή όχι τον Μάξιμο, και ο ίδιος ο Μάξιμος δεν προσκομίζει κανένα πιστοποιητικό ότι πράγματι κάποιος τον χειροτόνησε. Από τη στιγμή που θα μας προσκομίσει κάποιο πιστοποιητικό, θα μπορέσουμε να δούμε αν εκείνος που τον χειροτόνησε έχει αποστολική διαδοχή κι αν είναι σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε ούτε «Ορθόδοξο επίσκοπο», ούτε καν ιερέα, καθώς η ιερωσύνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κάτι που όταν υπάρχει, και μπορεί, και πρέπει να αποδεικνύεται. Δεν μπορούμε επίσης να τον θεωρήσουμε ούτε «Κόπτη Επίσκοπο» κι ούτε καν «Κόπτη ιερέα», αφού από την Κοπτική Εκκλησία είναι καθαιρεμένος εδώ και πολλά χρόνια και ουδέποτε έγινε ξανά δεκτός σε αυτήν.

Ενώ δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη ότι ο «Μάξιμος Ιωάννης Α΄» πραγματικά είναι επίσκοπος, αλλά αντίθετα υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μάλλον πρόκειται για απατεώνα, η παρουσία του και οι ισχυρισμοί του φέρνουν σύγχυση στους χριστιανούς της Αιγύπτου. Μάλιστα μερικοί που δεν ξέρουν μπερδεύονται από τους ισχυρισμούς ότι τον έστειλαν «Έλληνες Ορθόδοξοι» και τον θεωρούν «εκπρόσωπο της ελληνικής Εκκλησίας», ενώ άλλοι τον χαρακτηρίζουν «Ορθόδοξο» που άνοιξε τον πρώτο «Ορθόδοξο καθεδρικό ναό στην Αίγυπτο» ! Αυτό ενώ στην Αλεξάνδρεια εδρεύει το αρχαίο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης με 19 μητροπόλεις του πατριαρχικου θρόνου και 5 επισκοπές του πατριαρχικού θρόνου, το οποίο βρίσκεται σε κοινωνία με όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και την Εκκλησία της Ελλάδος, και καμιά σχέση δεν έχει μ’ αυτόν τον «επίσκοπο»… Και του οποίου ο Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Αλεξανδρείας, που υπάρχει από τον 19ο αι., ανακαινίστηκε μετά βαΐων και κλάδων το 2004 και τα θυρανοίξιά του έγιναν «στις 2 Απριλίου 2006 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρο Β΄, παρουσία του Προέδρου της [ελληνικής] Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια», τουλάχιστον 2 μήνες πριν γραφτεί το άρθρο για τον… πρώτο Ορθόδοξο καθεδρικό ναό (του «επισκόπου» Μάξιμου-Ιωάννη Α΄) στην Αίγυπτο.

Όμως φαίνεται ότι ο βασικός ρόλος του «επισκόπου» Μαξίμου δεν είναι να φέρει σύγχυση ως προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά να προκαλέσει σχίσμα μέσα στους Κόπτες, αφού σε αυτούς ανήκει η πλειοψηφία των χριστιανών στην Αίγυπτο, στη χώρα όπου ακόμα κάποιοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το παλιότερο σχέδιο να μεταστραφούν στο Ισλάμ οι υπάρχοντες χριστιανοί. Ο εν λόγω «επίσκοπος» «προσφέρει» σε όσους έρθουν στην «εκκλησία» του πράγματα που δεν τα βρίσκει κανείς στους Κόπτες (όπως διαζύγιο για διάφορους λόγους εκτός της μοιχείας, και εκδρομές στους Αγίους Τόπους, που οι Κόπτες δεν οργανώνουν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους). Υπόσχεται «λειτουργικές, κοινωνικές, και πολιτιστικές» μεταρρυθμίσεις, και διορισμό και άλλων «επισκόπων» από την αφεντιά του, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και να επανεδραιώσει τη θέση των Κοπτών ως πολιτών, όχι ως θρησκευτικής μειονότητας. Επίσης δε χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τον πάπα Σενούντα της Κοπτικής Εκκλησίας, ισχυριζόμενος μέχρι και ότι… 1,8 εκατομμύρια Κόπτες αλλαξοπίστησαν με τη θέλησή τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του Σενούντα! Και αυτό ενώ διεθνείς οργανισμοί έχουν διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, όπως έχει καταγγείλει από το 1976 ο Σενούντα, κόπτες και ιδιαίτερα κόπτισσες εξισλαμίζονται με το ζόρι, και έχουν επιβεβαιώσει σε εκθέσεις τους ότι στην Αίγυπτο δρα «μαφία εξισλαμισμού».  Τους φαιδρούς αυτούς ισχυρισμούς ο «Μάξιμος Ιωάννης Α΄» φροντίζει να τους κάνει στο Al-Jazeera και σε άλλα μέσα που παρακολουθεί πολύς κόσμος, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Από κει τους παίρνουν διάφοροι ισλαμιστές και είτε γεμίζουν μ’ αυτές τις σαχλαμάρες το YouTube, είτε τις επικαλούνται ως «αξιόπιστες πηγές» που… επιβεβαιώνουν την «άλλη αλήθεια για τους κόπτες Χριστιανούς στην Αίγυπτο», ότι δηλ. κάθε μέρα στην Αίγυπτο 80-100 Κόπτες γίνονται με τη θέλησή τους μουσουλμάνοι.

Κύκλοι της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν υπονοήσει ότι ο «επίσκοπος» Μάξιμος είναι βαλτός από τις ΗΠΑ να προκαλέσει σχίσμα στους Κόπτες, πράγμα που έχει διαψευσθεί. Το σίγουρο είναι ότι, είτε τον έχουν βάλει κάποιοι είτε κινείται από μόνος του για προσωπικούς λόγους φιλοδοξίας ή/και αντιπαλότητας με τον πάπα Σενούντα, οι δηλώσεις του, που είναι το ίδιο αναπόδεικτες με τη χειροτονία του, χρησιμοποιούνται για να «αποδείξουν» ότι πολλοί χριστιανοί μεταστρέφονται με τη θέλησή τους στο Ισλάμ.

Τι να πει κανείς που κάποιοι στηρίζονται στους αναξιόπιστους ισχυρισμούς του αναξιόπιστου «Μαξίμου-Ιωάννη Α΄»… Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» και οι νεώτεροι Έλληνες είπαν «όμοιος τον όμοιο αγαπά». Φυσικό δεν είναι;

5 Σχόλια

 1. den katalava tin teleftaia protasi. diladi pou anaferete ke gia pious! pandos to siguro einai pos pio poli omoios einai o tipos me tus allous pu ferune titlous ke amfia ke rasa para me tous islamistes!lollllll akoma ke o tropos xeirotonisis tou den nomizo na einai pio aksiopistos i anaksiopistos apo twn allwn arxiepiskopwn ke episkopwn(twn poli psila istamenwn milo ke oxi tou aplou kosmaki) (milame gia polla simferonda ke lefta!)

  oso gia ti mafia eksislamismou tis egiptou ke twn allwn aravikwn kratwn einai poli avasimo afu ta krati afta ke filakizoune ke ekdioxnune tus 8riskous pu 8elune na riksoun tis kiverniseis ditikou protipou ke na kiriarxisi i saria! idika stin egipto ke syria ke iordania me tis diokseis twn adelfwn musulmanwn ke tis sfages pu eginan den nomizo kaneis na tolma na asxoleite me mafia eksislamismou i otidipote sxetiko afu oi sinepeies pou 8a akolu8isune einai arketa tragikes!

  ανειλικρινές βλέμμα: pos to siberanes afto?:P lolllll!!!

 2. @lala, αναφέρεται φυσικά στους απολογητές του Ισλάμ που χρησιμοποιούν ως «απόδειξη» για την «αύξηση του Ισλάμ» τις δηλώσεις του Μάξιμου.
  Κατά τα άλλα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει αποστολική διαδοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι απόστολοι του Χριστού χειροτόνησαν επισκόπους, οι οποίοι με τη σειρά τους χειροτόνησαν άλλους επισκόπους, οι οποίοι χειροτόνησαν άλλους επισκόπους, και αυτό συνεχίζεται μλέχρι τις μέρες μας. Εδώ δεν είμαστε προτεστάντες, στους οποίους ο καθένας αρπάζει μια Βίβλο, φτιάχνει νέες ερμηνείες και λέει ότι τον έχρισε το Άγιο Πνεύμα. Καθένας που ισχυρίζεται ότι είναι χειροτονημένος ιερέας, πρέπει να παρέχει στοιχεία για το ποιος χειροτονημένος επίσκοπος τον χειροτόνησε. Για αυτή την αξιοπιστία μιλάμε, και αυτή δεν έχει σχέση με το αν ο Α΄ή Β΄χειροτονημένος είναι άξιος να τελεί τα Μυστήρια.
  Αν θες τη γνώμη μου, ακόμα και ο πιο άγιος άνθρωπος δεν είναι άξιος. Απλά ο Θεός συγκαταβαίνει στην αναξιότητά μας ώστε να μετέχουμε των αγίων Του Μυστηρίων.

  Σχετικά με τη «μαφία εξισλαμισμού» τα στοιχεία για την ύπαρξή της είναι πολλά. Όπως υπάρχει κράτος, έτσι υπάρχει και παρακράτος, και σε κάθε κράτος κάποιοι λειτουργοί είναι όργανα του παρακράτους. Επίσης το παρακράτος είναι αυτό που κάνει τις βρώμικες δουλειές, για να έχει το κράτος χέρια καθαρά. Αυτό συμβαίνει και στην Ανατολή και στη Δύση και παντού.

  Πώς το συμπέρανα για το ανειλικρινές βλέμμα; Πες το διαίσθηση 🙂

  • Τι βάρβαρα ζώα… Πέφτουν τα κεφάλια κι αυτοί φωνάζουν «Ο Θεός είναι μεγάλος!»
   Για φανταστείτε την ατμόσφαιρα με τη σφαγή των Εβραίων που λέτε σε ένα άρθρο, που πέσανε 700-900 κεφάλια… Όσο γρήγορα και να κάνεις δεν ξεμπερδεύεις εύκολα με τόσους λαιμούς… Θα πρέπει να αποκεφάλιζαν για πολλές ώρες. Και οι ευσεβείς μουσουλμάνοι θα είχαν ξελαρυγγιαστεί να φωνάζουν!

 3. sxetika me ti mafia eksislamismou pu anafereis kaneis den apagorevei ton prosilitismo i na ekfraseis tis apopseis su! ides kanena iexova na ton vazun filaki? i tous ierapostolous na tus 8eorune mafies?o ka8enas einai elef8eros na ekfrasei ke na didaksi tin apopsi tou se ola ta 8emta mexri ke stis 8riskeptikes tu andilipseis. an 8es tis pisteveis ke akolou8eis an den 8eleis apla gnorizeis tus allous ke ma8eneis apo aftous ke afineis i agnoeis osa den su aresune! idika sta aravika krati oi kiverniseis katapiezune ton 8risko lao ke giati to siberana afto? epidi stin egipto ke siria ekdioksan varvara ekatondades xiliades mexri ke ekatomiria adelfon musulmanwn (aspume i sfagi tis hama sti syria eixe san apotelesma ton kseklirismo pollwn adelfwn musulmanwn). sti saudiki aravia filakisan kati imamides pu kalesan to lao na apelef8erosune tin palestini, sto marocco filakistikan an8ropoi pu zitisan katargisi tou vasilikou ka8estotos epidi zitisan islamiko tropo diaxeirisis tis xoras stin algeria apagorevete i mandila se dimosies ergasies ara ti mafies eksislamismou ke prasina aloga?! stin evropi ke ameriki ne milane oi musulmanoi ke lene tis apopseis tus alla kaneis den ipoxreose kapion na aspasti ti 8riskeia tous. an 8elis tin aspazese an den 8eleis den tin aspazese!

  oso gia to clipaki tou anonymou 8a zitiso an boreis na mas doseis plirofories sxetika me ton ektelesti i ton ekteles8enda gia na doume aftes oi katadikastees frikalaiotites giati eginan? itane enas kaimenos perastikos ke ton ka8arisan? itane viastis? itane prodotis? itane pedofilos? itane i aitia na skoto8un polloi afganoi pakistanoi ksero go apo pu einai dinodas plirofories stis katoxikes dinameis? katadikastea praksi men alla min eimaste toso sines8imaties! kego ama 8elo boro na su vro frikalaiotites mesa apo tin istoria apolous tus laous 8riskeies files morfotika ke oikonomika epipeda!to internet einai gemato teties arosties

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: